Ukan Rioja

Ukan is het icoon van de wijnmakerij.

Het resultaat van een nauwgezet selectieproces van de beste wijngaarden, de beste druiven en de beste eikenvaten om de perfecte kwaliteit te verkrijgen. Een elegante en verfijnde wijn die de meest exquise fijnproevers zal plezieren.

Ukan wijnen zijn nieuw in Nederland, het zijn hele exclusieve Rioja Alavesa wijnen

Wijnbouw en oogst van alle UKAN wijnen

⁃ Ecologische wijnbouw

⁃ Met de hand geoogst in manden van 15 kg

⁃ Twee druivenkeuzetafels (trossen & druiven)

⁃ Vinificatie van wijngaarden, afzonderlijk in kleine eiken en betonnen vaten.

⁃ Traditionele techniek uit Rioja Alavesa.

Bodega Ukan 2018

De eerste jaargang van Ukan werd gekenmerkt door de regen, die viel gedurende het jaar.

Het regende vooral in september, toen de druiven bijna volledig rijp waren, waardoor de oogst werd uitgesteld tot oktober. Na de gisting in open eikenhouten vaten en lagering gedurende zeventien maanden op eikenhouten vaten wordt in mei 2020 de wijn gebotteld. De wijn mag met trots de naam Ukan dragen. Een elegante en evenwichtige wijn, die de frisheid van het jaar waarin die geboren werd met zich meedraagt.

Regio: DOCA Rioja

Subregio Rioja Alavesa

Gemeentes: Laguardia, Lapuebla

Wijngaarden: Valderromán, El Estado, Zarzamochuelo, Miralobueno

Druivensoort: 100% Tempranillo

Wijnstokken: gemiddelde leeftijd is 50 jaar

Bodem type: Kalksteen-klei

Oogstdatum: 9 t/m 18 Oktober 2018

Oogstmethode: Met de hand geplukt in manden van 15 kg

Druivenontvangst: Trossen selectie tafel en druiven selectie tafel

Vinificatie 75 % ontsteeld, 25 % hele tros. In 20HL Franse eiken opentopvaten

Lagering 17 maanden houtenvaten 95% Frans eiken | 5% Amerikaans eiken

Bottelingsdatum: 17 Juni 2020

Totaal aantal gemaakte flessen: 15.700 (75cl) en 400 magnums (150cl)

Waarderingen: Parker 90 en Penin 92

Senderos de Ukan 2019

De frisheid en balans van Rioja Alavesa in een fles gevangen. Het kleine broertje van het gezin wordt geboren uit de jongere wijngaarden en gemaakt met hetzelfde ambachtelijk verwerkingsproces als UKAN. Een wijn met souplesse en geladen met fruit, een wijn om vanaf de botteling van te genieten.

Regio: DOCA Rioja

Subregio Rioja Alavesa

Gemeentes: Laguardia, Elciego, Lapuebla de Labarca, Elvillar

Wijngaarden: El Prado, El Puntido, Assa, Los Llanos

Druivensoort: 100% Tempranillo

Wijnstokken: gemiddelde leeftijd is 50 jaar

Bodem type: Kalksteen-klei

Oogstmethode: Met de hand geplukt in manden van 15 kg

Druivenontvangst: Trossen selectie tafel en druiven selectie tafel

Vinificatie 100% ontsteeld. In 40HL en 80HL betonnen vaten

Lagering 18 maanden houtenvaten 100% Frans eiken.

Totaal aantal gemaakte flessen: 30.000 (75cl)

Bodega Ukan is het nieuwe project van de jongste generatie van de familie Eguren.

De familie Eguren is sinds 1870 toegewijd aan de wijnbouw en aan de wijngaarden. De familie maakt  enkele van de beste wijnen in Rioja. Door de traditie levend te houden, is deze kennis overgedragen van de ene generatie op de volgende. Het aanpassen aan de technologische vooruitgang en altijd de grond, het milieu en de wijnstok respecteren is het fundament van hun wijnen.

Koldo Eguren, is de vijfde generatie van de familie en leidt het project. De wijnmaker is zijn neef Eduardo. Samen proberen ze het Rioja Alavesa landschap te weerspiegelen in de wijn.

De eeuwenoude familie kennis en de toevoeging van een meer eigentijdse visie, die beide hebben geleerd in hun internationale werkervaring zorgt voor een perfecte combinatie van traditie en vooruitgang. Dit vertaald zich absoluut terug in de wijn.

Ukan is een kleine wijnmakerij volgens het Bordeaux model werkt. UKAN is gefocust op het produceren van een geweldig wijn in zeer beperkte hoeveelheden.

De basis van het project ligt in de wijngaard, waar een duurzaam en ecologisch wijnbouw wordt beoefend. De zorg voor het detail is verspreid over het hele proces, de wijn wordt volledig met de handgemaakt, het maken van de wijn vindt plaats in een Californische stijl wijnmakerij en is gelegen in Laguardia.

In het najaar van 2020 is de eerste jaargang gepresenteerd, met de wijn UKAN 2018, elegante en uitgebalanceerde wijn die het potentieel van een jonge wijnmakerij laat zien. Een unieke wijn die lang meegaat.

KOLDO EGUREN - Algemeen directeur

Als onderdeel van een wijnmakers familie leeft Koldo sinds de wieg in de wereld van de wijn. Maar zijn professionele carrière was tot eind 2017 niet in of rond de wijngaard. Eind 2017 begon hij met het ontwikkelen van Ukan Winery.

Hij studeerde International business in een programma dat hem in staat stelde te studeren in Spanje, Duitsland en Zuid-Korea. En na het afronden van zijn studie richtte hij het audiovisuele productiebedrijf op in Bilbao. Twee jaar later is hij verhuisd naar Los Angeles, waar hij zich bleef specialiseren in de digitale marketing- en filmproductie-industrie. Na drie jaar in Californië te hebben gewerkt, keerde Koldo terug naar huis en besloot zijn droom te volgen om een nieuwe premium wijnmakerij in zijn geboortestad Rioja Alavesa te starten.

EDUARDO EGUREN - Wijnmaker

Ongetwijfeld een van de jonge wijnmakers met een grote internationale uitstraling en gesteund door een grootse carrière, gekenmerkt door de erfenis van een familie, die overstroomt van de wijncultuur en de ervaring van het hebben meegewerkt aan de creatie van iconische wijnen.

Altijd leergierig, naast zijn academische opleiding en ervaring naast zijn vader Marcos Eguren in Rioja en Toro, Eduardo heeft gewerkt in prestigieuze wijnmakerijen in Californië en Australië.

In 2018 besloot Eduardo zijn carrière zelfstandig voort te zetten en een stap voorwaarts te zetten in zijn pad als wijnboer en wijnmaker.

www.fanster.nl dé online wijnwinkel voor de mooiste Rioja wijnen

Youtube filmpje over Ukan