Tempranillo, dé druivensoort uit Spanje

Tempranillo, dé druivensoort uit Spanje

Ribera del Duero, Rioja, Navarra en Penedès zijn de bekendste Spaanse wijngebieden met de Tempranillo druif.

De druif hoort bij Spanje en is heel belangrijk voor het karakter van de Spaanse rode wijnen.

De Tempranillodruif heeft een dikke schil en groeit het best op hoger gelegen gronden en kan ook tegen een warm klimaat. Om veel zuur, aroma's en elegantie te krijgen, is echter een koeler klimaat nodig. Om de hoge suikergehaltes en dikke schil te krijgen voor de intense kleur, is warmte nodig. In het binnenland van Spanje op hoger gelegen vlaktes, zijn de dagen warm en koelt het 's nachts voldoende af. Hier gedijt de Tempranillo het best.

De tempranillodruif heeft veel aroma en wordt daarom veel gebruikt in assemblages. De riojawijnen zijn combinaties van tempranillo met ondersteunende druiven als grenache en carignan, in Rioja mazuelo genoemd.  Ribera del Duero ligt op grotere hoogte hier kunnen cépagewijnen worden gemaakt, wijn uitsluitend van één druivensoort, in dit geval de Tempranillo. Ook in Rioja vind je tegenwoordig veel cépagewijnen van de Tempranillodruif.

Biologische wijn

Veel wijnboeren in Rioja en de rest van Spanje werken al biologisch of zijn bezig het aan te vragen, dit traject duurt een aantal jaren en je bent dus niet van de ene op de andere dag een biologische wijnboer. Er komen steeds meer biologische wijnboeren bij, wat een hele goede ontwikkeling is, wijn is een natuurproduct en dat hoor je natuurlijk te verwerken. Ecologische wijnen en vegan wijn is allemaal geen uitzondering meer, Spanje gaat mee met de moderne ontwikkelingen, wijnbouw met zorg voor de natuur en planeet.. 

Terug naar de Tempranillo

Om tot volledige rijkdom te komen heeft de druif een warm klimaat nodig. Vooral in Spanje op het warme massief is de druif de basis voor wijnen van hoge kwaliteit. Het is de druif voor de beroemdste wijnstreken in Spanje, de Ribera del Duero, Rioja, Daarnaast komen grote hoeveelheden van de Tempranillo druif voor in de Languedoc-Roussillon Frankrijk en is het wachten tot de druif ook in de nieuwe wijnlanden gaat doorbreken. Tempranillo is aangeplant in onder andere Australië, Argentinië, Chili en de Verenigde Staten, alleen kom je deze wijnen nog maar zelden tegen. In Portugal zie je de Tempranillo wijnen vaker, maar dan staat vaak de naam Aragonez of Tinta Roriz op het etiket, zelfde druif andere naam.

Tempranillo hoort in Spanje

Misschien is het ook wel beter om de van oorsprong uit Rioja afkomstige druif, lekker in Spanje te laten groeien. De Spanjaarden weten hoe ze heerlijke wijn kunnen maken van deze mooie druivensoort. In ons assortiment vind je vele verschillende Tempranillo wijnen van heel zacht en fruitig tot heel zwaar en soms met veel hout.

Persoonlijk vind ik de Rioja wijnen één van de mooiste wijnen van de hele wereld. Er zit veel verschil in Rioja wijnen, maar ik zoek graag de pareltjes eruit om op onze website te zetten. Ukan Winery is voor mij de topper onder de Rioja wijnen.

Ukan Rioja