Rioja, Spaanse wijnboeren maken met passie hun wijnen.

Geschiedenis en ligging van het Rioja gebied

Sinds de Romeinse tijd wordt er wijn gemaakt in Spanje, in een van die gebieden is La Rioja te vinden, een prachtig en prestigieus wijngebied. Rioja ligt met een lengte van zo'n 120 kilometer aan beide oevers van de Ebro. Een zij-rivier van de Ebro is de Rio Oja en daaraan ontleent het gebied en de wijn zijn naam. De Elbro is ook bekend van de gigantische meervallen die in de rivier leven, meervallen van meer dan 2 meter lang, echte monsters in tegenstelling tot de wijnen van het gebied die veel zachtaardiger zijn. In het noorden ligt Rioja Alavesa, in het noordwesten ligt Rioja Alta en in het oosten ligt Rioja Baja. Rioja Baja ligt minder hoog dan de twee andere deelgebieden en het klimaat is hier relatief droger en warmer. Deze drie gebieden vormen de Rioja. Logroño is het centrum van het Riojagebied. In het westen ligt Haro waar veel wijnhuizen gevestigd zijn. Ieder jaar op 29 juni is , La Batalla de Vino de Haro, een heel groot wijnfeest.

Het Klimaat in Rioja

Mede door de aanwezigheid van de rivier heerst in de regio een vochtig continentaal klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur ligt op zo’n 14°C, in de winter kan het dalen naar 5°C en in de zomer oplopen naar 35°C. De jaarlijkse neerslag is niet meer dan 400 millimeter, maar valt regelmatig over alle maanden. Net ten noorden van het gebied ligt het Cantabrisch Gebergte, die de invloed van de koude oceaanwind beperkt.

Rioja in cijfers

Rioja produceert ieder jaar ongeveer 300 miljoen liter wijn, waarvan twee derde in Spanje wordt opgedronken, de andere flessen worden wereldwijd verkocht. Rioja vino joven en de crianza worden het meest verkocht, ook aangezien de prijs lager ligt van deze flessen.

Rioja Joven

Vino joven, is Spaans voor jonge wijn en is een wijn die ongeveer twee jaar op fles heeft gelegen en vooral fris en fruitig smaakt.

Rioja Crianza

De crianza heeft een jaar in een eikenhouten vaten gelegen en minstens een jaar op fles. Het vat is eerder gebruikt en geeft daarom minder smaak af aan de wijn. Het is altijd natuurlijk altijd hoe een wijnboer hiermee omgaat. Hij maakt de wijn.

Rioja Reserva

De reserva zijn relatief betere wijnen, die zich een jaar ontwikkelen in nieuw eikenhouten vaten en daarna nog enkele jaren op fles.

Rioja Gran Reserva

Een gran reserva ontwikkeld zich twee jaar in nieuw eikenhouten vaten en daarna minimaal 3 jaar op fles. Dit is voor een wijnboer een flinke investering al die flessen laten rijpen in zijn wijnkelder.

Druivensoorten in Rioja

Er bestaan zowel rode, witte als rosé Rioja wijnen, die alle drie onder een Denominación de Origen-regulering vallen. Volgens deze regulering mogen de gebruikte druiven ook uit Navarra en het zuiden van Baskenland komen. De rode wijn wordt veruit het meest geproduceerd en zo'n 10% van de totale productie bestaat uit witte en rosé wijnen. De Tempranillo is de meest gebruikte blauwe druif, zo’n 80% van het wijngaarden zijn hiermee bebouwd en de Garnacha volgt op de tweede plaats met 8%. Bij de witte druiven is de Viura populair. Steeds meer druivensoorten worden aangeplant wereldwijd en er komen zo telkens nieuwe blends van druivensoorten op de markt. Voor wie van traditie houdt misschien niet zo leuk, maar voor wie van vernieuwing houdt is een nieuwe wereld om te ontdekken.

Perfecte Rioja

Ook zijn er wijnboeren die alles perfect willen doen en er dus voor kiezen een topwijn te maken.  

UKAN is één van de nieuwe wijnboeren die Rioja hogerop helpt. Deze Rioja wordt gemaakt van de beste druiven, die gesorteerd worden op sorteertafels en uitsluitend werken met de beste eikenvaten voor de vergisting en voor de lagering van de wijnen.

Aan deze manier van werken hangt een prijskaartje, maar dat proef je zeker terug in de wijn.

UKAN Rioja

Absolute nieuwe top Rioja

Covila Rioja Reserva

Onze meest verkochte Rioja

BIO Rioja Quinto Arrio Crianza

Biologische Rioja

Gelukkig werken heel veel wijnboeren in het Rioja gebied biologisch, heel veel wijnboeren vinden dat logisch en zetten het daarom niet op het etiket, UKAN is ook van ecologische wijnbouw afkomstig.

Overzicht van de mooiste Rioja wijnen !

Witte Rioja, Rode Rioja en Rosé Rioja