Warm gevoel bij koude winterdagen

Port hoort bij de koude winterdagen,

Niets is lekkerder, dan na een wandeling thuis komen en een glaasje port nemen voor je aan het koken begint.

Even het lekkere warme gevoel krijgen, wat bij port hoort.

Port is een versterkte wijn , meestal rond de 20 % alcohol, een wijn met natuurlijke restsuikers.

Voor de gisting stopt voegen de wijnboeren, brandewijn ( aquardente in het Portugees) toe, doordat de gisting dan stopt blijven er suikers over om de port zoet te laten smaken.

Oorspronkelijk werd dit gedaan om de wijn langer houdbaar te laten zijn, maar al snel ontstond er een nieuwe wijn, port 

Er zijn verschillende types port in de handel tegenwoordig Ruby, Tawny , Late Bottled Vintage (LBV) Colheita en Vintage Port , oplopend qua prijs. Sommige zijn lang op hout gelagerd en daardoor licht van kleur en met de smaak van honing en walnoten, bijvoorbeeld de colheita. Vintage port is bijna siroopachtig met de smaak van framboos en bramen, wanneer deze jong gedronken wordt nog paars van kleur en later rood of bruinrood. Deze kunnen gemakkelijk 20 tot 40  jaar bewaard worden.

Deze port heeft wel een prijskaartje en je moet er geduld voor hebben.

Daarom is er ook ruby port , een port voor iedere dag, deze is jeugdig, zoet, fruitig en robijnrood.

Ruby port is rijk aan rijp rood fruit, zoals kersen en rode bessen

Geconcentreerd, met frisheid, zachte zoete smaak en een intense, lange afdronk.

Spijs & moment

Een port om eventueel net iets gekoeld te drinken als aperitief. Of later op de avond, na het hoofdgerecht bij een dessert met chocola of een kaasplankje.

Royal Oporto

Royal Oporto is het hoofdmerk van Real Companhia Velha een bedrijf met een lange geschiedenis (1756), dat altijd streeft naar de hoogste kwaliteit.

Verder zijn er nog heel veel portsoorten , witte port in een droge en een zoete uitvoering en natuurlijk ook weer gelagerd op hout of juist niet. De LBV is een net iets langer op hout gelagerde port, dan de Vintage , deze zijn beide van een enkele jaargang, overige port is een blend van verschillende jaargangen om een constante kwaliteit te kunnen , als porthuis.