Vintage port, van de druif tot in de wijnkelder

Vintage port, van de druif tot in de wijnkelder

Vintage port mogen maximaal twee en een half jaar in vaten of roestvrij staal worden gerijpt voordat ze worden gebotteld en vereisen over het algemeen nog eens 10 tot 40 jaar rijping in de fles voordat ze een juiste drinkleeftijd bereiken. Omdat ze mogelijk slechts een korte tijd op vat rijpen, behouden ze hun donkere robijnrode kleur en verse fruitsmaken. Bijzondere vintage port kan na het bottelen nog vele decennia aan complexiteit blijven winnen. Het is niet ongebruikelijk dat 19e-eeuwse flessen nog in perfecte staat zijn voor consumptie. De oudst bekende vintage port die nog verkrijgbaar is de 1815 Ferreira Vintage port. Een proeverij in 1990 beschreef het als een "intens kruidig aroma ( kaneel, peper en gember) hints van exotisch hout, jodium en was."

Vintage port is volledig gemaakt van de druiven van het aangegeven vintage jaar. Hoewel het verreweg de beste type port is, vertegenwoordigt vintage port een volume en inkomsten van slechts twee procent van de totale productie. Niet elk jaar wordt in de Douro tot vintage verklaard. De beslissing wordt vroeg in het tweede jaar na de oogst genomen om een jaartal aan te merken als vintage jaar. Elke individueel portmaker beslist dit zelf, zij staan voor de kwaliteit van de portwijn van hun porthuis.

Een groot deel van het complexe karakter van gerijpte vintage port komt het voortdurende langzame neerslaan van vaste druivenbestanddelen in elke fles (bezinking). Deze vaste stoffen zijn ongewenst wanneer port wordt geconsumeerd en vereist dus dat vintage port een periode van bezinken krijgt voor te decanteren.

Zet de fles een paar dagen rechtop, dan kan het bezinksel naar beneden zakken. Giet de port rustig uit de fles in een karaf en stop wanneer het bezinksel mee dreigt te komen.

Single quinta vintage port

Single quinta vintage port zijn wijnen die afkomstig zijn van één wijngaard, in tegenstelling tot de standaard bottelingen van de portwijnhuizen die van een aantal quinta's kunnen worden gehaald. Single quinta-bottelingen worden door producenten op twee manieren gebruikt. De meeste grote portwijnhuizen hebben een enkele quinta-botteling die alleen in sommige jaren wordt geproduceerd wanneer de reguliere vintage port van het huis niet gemaakt wordt. In die jaren wordt wijn van hun beste quinta nog steeds gebotteld onder een vintage-aanduiding,

Voorbeeld is Kopke Quinta São Luiz 1996 verkopen wij in onze webshop. Porthuis Kopke is begonnen in 1638.

Vintage port ontwikkeld zich jaren in de fles en is een goede investering voor weg te leggen voor later. Oude Vintage jaren zijn moeilijk te krijgen en kosten heel veel.

Beste Porthuizen voor Vintage port zijn:

Quinta do Vesuvio, Taylors, Kopke, Fonseca, Osborne, Quinta do Noval, Casal dos Jordões, etcetera

Vintage port, van de druif tot in de wijnkelder

Beste Vintage port: Quinta do Vesuvio, Taylors, Kopke, Fonseca, Osborne, Quinta do Noval, Casal dos Jordões, Port jaargangen om nu te drinken 1977, 1994, 1995, 1996 en 2000