Turkse wijn ? Vele prachtige wijnen uit Turkije, het ontdekken waard !

Turkse wijn, vele lokale druivensoorten, vele prachtige wijnen uit Turkije

De zeldzame druif, de Hasandede maken ze in Turkije droge, witte wijn bij Vinkara. De Narince is een witte druivensoort afkomstig uit Tokat, Mid-Eastern Anatolia. Narince is een van de twee belangrijkste witte druivensoorten die worden geteeld voor wijnbereiding in Turkije.  

Vele Turkse wijnen krijgen houtlagering mee en kunnen nog gemakkelijk jaren bewaard worden, sommige wijnen worden pas verkocht na voldoende fleslagering, zodat je er gelijk van kan genieten en de wijnboer weet dat zijn wijn op dat moment top is.

De blend Öküzgözü - Boğazkere weerspiegelt de typische kenmerken van een Turkse cuvee. De 'Öküzgözü' brengt fruit en finesse in de wijn en de 'Boğazkere' de tannines en kracht. Ook worden deze druiven apart van elkaar verwerkt in de Turkse wijnen. Soms is de combinatie geweldig, soms wil je puurheid van de ene druivensoort.

Het thuisland van de druivensoort Öküzgözü, is de regio Elazığ, op de grens met Zuidoost-Anatolië. De winters zijn koud en de zomers warm en droog.  Het type aarde varieert van rode klei / klei met een verhouding van graniet tot enigszins kalkrijke grond. De druivensoort 'Boğazkere' komt uit de regio Diyarbakır op 880 meter boven zeeniveau in het zuidoosten van Anatolië. De Boğazkere is de enige druivensoort in de regio die geen kunstmatige irrigatie nodig heeft.

De meest prominente druivensoort die wordt geteeld, draagt de naam van de regio:  Kalecik Karası. De aroma's van Kalecik Karası-wijnen zijn niet te sterk en met precies het juiste niveau van tannines en met een zachte afdronk. 60% van de wijngaarden van Vinkara wordt beplant met de druivensoort Kalecik Karası.

De Kalecik-wijngaard van Vinkara ligt ten noordoosten van Ankara in het midden Provincie Noord-Anatolië. Op een hoogte van meer dan 600 meter ligt de wijngaard en is omgeven door nabijgelegen bergen en de rivier de Kızılırmak. De rivier creëert een buitengewoon microklimaat om mooie wijnen te produceren in dit prachtige Turkse landschap

Vinkara's verhaal dateert uit de jaren zestig toen de groep wijnliefhebbers land kocht in de Kalecik-regio in Ankara. 

Venture into viniculture begon in 2003 met de teelt van wijngaarden in Kalecik. Tegenwoordig heeft  Vinkara 135 hectare wijngaarden en productiefaciliteiten met een productiecapaciteit van  1.040.000 liter wijn. 

Het Italiaanse Marco Monchiero kwam in 2008 bij het bedrijf als wijnconsultant. Monchiero was onder de indruk van de verscheidenheid aan druiven in de regio. Hij  zegt: "Dit toont aan dat de regio is gezaaid in traditie en cultuur. En dat de wijngaard verbonden is met een wijn bereidende traditie.”  Het Kalecik gebied is een van de belangrijkste centra voor wijnbouw in de wereld en zeker in Turkije. Het  klimaat is hetzelfde als in de regio's, waar de druiven Merlot, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir worden geteeld.  

Ook wordt er rosé gemaakt in Turkije , wij verkopen de Minoj rosé van de Kalecik Karasi druif. Een aanrader !

Vinkara Winery Kalecik Ankara

De lucht raakt de bergen als het oprijst, het creëert warm weer in de vallei en regen op de  vlaktes. Onze wijngaarden zijn ongeveer 600 meter boven de zeespiegel en in de nabijheid van  Kızılırmak rivier. Er is een groot verschil tussen dag en nacht temperaturen. De druiven  geteeld in Kalecik hebben een onderscheidende smaak en aroma. Irrigatie in de zomer en warmte in de winter worden verzorgd door de Kızılırmak-rivier.

Vinkara heeft als jong, dynamisch wijnbedrijf voor het eerst in Turkije een mousserende wijn  geproduceerd op traditionele methode van Kalecik Karası (Blanc de noir) genaamd Yaşasın.  Het doel van het bedrijf is om deze speciale druif "Kalecik Karası" te presenteren aan internationale wijnliefhebbers. Deze mousserende wijn kunnnen wij op verzoek leveren. info@fanster.nl

In de korte geschiedenis van Vinkara  heeft het al de Grand Gold-medaille  gewonnen op de 2011 Mundus Vini in Duitsland en gouden medailles op de selectiewedstrijden van 2011 en 2012 Mondiales des Vins Canada.

Genoeg over de Turkse wijnen, soms is het lezen over wijn leuk, maar geloof mij: proeven is veel leuker !