De eerste wijn komt uit Armenië

De eerste wijn komt uit Armenië

Waar tegenwoordig Armenië ligt, is het land waar de wijnproductie begon.

Wijnbouw bestaat in Armenië al sinds de oudheid. De Trans Kaukasische regio is de oudste wijn producerende regio van de wereld. Archeologische opgravingen in de 19e en 20e eeuw uitgevoerd hebben bevestigd, dat in de 9e eeuw v.C. Armenië al een wijn producerend land was.

Georgië en Armenië liggen beide in deze regio en zijn beide landen, waar al heel lang wijn gemaakt wordt. De kwaliteit van de wijnen is nog steeds hoog uit deze regio`s. Dit komt door de prima omstandigheden voor de druiven en de toewijding van de bevolking en de wijnboeren.

Armenië beleefden tijdens de Sovjetoverheersing glorierijke tijden voor de Armeense wijnboeren.

Driekwart van de productie werd voornamelijk geëxporteerd naar Rusland. Zowel wijn, mousserend wijn en brandy.

Helaas komt er nog steeds weinig wijn uit Armenië naar onze regio`s. Er zijn zulke mooie wijnen te ontdekken daar. Wij hebben een rode en witte Armeense wijn voor u geselecteerd:

A Tale of 2 Mountains Red Karas

Dieperrood dan menig andere wijn , zachte en volle geur met verschillende kruiden, die terug komen in de vlezige smaak.

Een heerlijke wijn bij een goed stuk runder of lamsvlees. Persoonlijk zou ik deze wijn `s avonds drinken met een stukje boerenkaas uit de polder.

 

A Tale of 2 Mountains White Karas

Lichtgoude kleur , een hele brede zachte , zoetige geur en smaak van onder andere lychees met een minimaal zuurtje voor een prettige droogheid, wat een rijke wijn qua geur een smaak.

Een echte wijn voor bij een rijke salade, eventueel met wat vruchtjes. Of gewoon aan het eind van de middag aan de rand van mijn vijver, genietend van de herfstzon en deze geweldige Armeense wijn.

 

Armenië heeft een rijke wijngeschiedenis

 

Grotingang

In 2011 ontdekten archeologen in Armenië 's werelds oudste bekende wijnproductiefaciliteit. Gelegen in het Areni grottencomplex vond men een ondiep bassin voor druiven, een vat voor opslag en vergistingpotten. Er werden ook druivenpitten gevonden, resten van geperste druiven en tientallen gedroogde wijnstokken. De zaden waren afkomstig de druivensoort (Vitis vinifera vinifera), waar nog steeds wijn van gemaakt wordt.

 

 

Wijngaarden aan de berg Ararat

In de Bijbel staat vermeld, dat Noah nadat hij na de zondvloed met de ark op de berg Ararat geland was, hij daar wijnranken plantte. Sinds de oudheid is Armenië bekend door zijn wijnbouwers, die volgens oude tradities werken, die tot op de dag van vandaag in ere worden gehouden.